1. Miništrantský deň

Podolínec, 29.8.2017

Počas letných prázdnin sa nám podarilo dňa 29. augusta 2017 zorganizovať Miništrantský deň. Cítili sme potrebu odmeniť sa našim miništrantom za ich obetavú činnosť, a tak sme im vytvorili priestor na spoločné stretnutie, oddych, ale aj súťaženie. Naši miništranti sa tejto iniciatívy zúčastnili v hojnom počte - sedem súťažiacich bolo v kategórii MINI a štyria v kategórii MAXI.

Náš program začal o 7:30 rannou svätou omšou vo farskom kostole. Veriaci iste zbystrili pozornosť, pretože viac než 10 miništrantov na rannej svätej omši nie je až takým obvyklým úkazom. Po svätej omši sme sa presunuli na faru, kde nám pán farár nachystal parádne raňajky. Rozdelili sme miništrantov na dve súťažné kategórie podľa veku a skúseností - na MINI a MAXI. Pomodlili sme sa ranné chvály, hoci slnko už bolo pomerne vysoko na oblohe. Aby sa naši miništranti aj niečo nové naučili (prípadne si zopakovali svoje poznatky), vrátili sme sa do kostola, kde sme ich priúčali miništrantskému remeslu. Považovali sme za nanajvýš vhodné poučiť o liturgických úkonoch predovšetkým našich "juniorov" v tomto časovom úseku, keď sa blížil odliv stredoškolákov a vysokoškolákov. Dopoludňajší program sme zavŕšili liturgickou súťažou - mladší mali uhádnuť názvy liturgických predmetov, kým starší museli nájsť v Rímskom misáli všetky bohoslužobné texty na daný deň. Po ukončení súťaže sme sa rozpŕchli do svojich domovov na obednú prestávku. 

Popoludňajší program bol už viac-menej športový. Začali sme ho na fare súťažou, v ktorej šlo o presnosť. Miništranti mali triafať lopty rôznej veľkosti do nádob. Druhou súťažou boli šípky v Centre voľného času, pričom každý súťažiaci mal 15 pokusov. Po týchto súťažiach nasledoval duchovný program - krížová cesta, ktorú sme zakončili na kopci nad chatkami, pri Podolínskom kríži. O krátku chvíľu museli miništranti zaloviť v pamäti, aby zabodovali v ďalšej súťaži. Dostali kartičky s obrazmi zastavení krížovej cesty a mali k nim uviesť názov zastavenia a ak si spomenuli, tak aj jeho poradové číslo. Cestou späť na faru sme pripravili aj veľmi atraktívnu disciplínu - hod kladivom. Aj keď nie tým olympijským, ale skutočným. V tejto súťaži vyhrávali najsilnejší jedinci. Súťažný program dňa sme zakončili na fare súťažou v stolnom futbale. Popritom prebiehala na farskom dvore opekačka, aby sme uspokojili vyhladnuté bruchá.

Počas celého Miništrantského dňa sme rozdeľovali miništrantom body za umiestnenie v súťažiach. Na záver sme teda mohli odovzdať medaily trom najlepším v oboch súťažných kategóriách. Ocenení boli:

- v kategórii MINI: 1. Rastislav Reznický, 2. Ondrej Čupka, 3. Miroslav Promčák,

- v kategórii MAXI: 1. Šimon Gužiak, 2. Samuel Zamkovský, 3. Samuel Gmuca.

Veríme, že tento deň stretnutia, duchovna, súťaží a oddychu mal svoj zmysel a pomohol našim miništrantov zmysluplne využiť čas, prehĺbiť svoje vedomosti o liturgii a aj sa zabaviť vo výbornej spoločnosti. Chceli by sme poďakovať v prvom rade Bohu, že nám doprial krásne počasie a príležitosť zorganizovať tento nádherný deň. Tiež ďakujeme pánovi farárovi Jánovi Stašákovi, ktorý bol hlavným organizátorom tohto podujatia, za jeho činnosť v prospech celej našej farnosti a osobitne nás, miništrantov. Napokon všetkým účastníkom Miništrantského dňa ďakujeme za účasť, medailistom blahoželáme k dosiahnutým úspechom a dúfame, že sa takto stretneme aj počas ďalších letných prázdnin.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky